Tematyka żywnościowa

Obwarzanki, ciastka i pieczywo z Piekarni Pochopień

Świeżość i tradycyjny smak z Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji […]

Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znów wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, dotychczas mniej popularne owoce i warzywa. Mówiąc o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kefir, kwas chlebowy albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są warte […]

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Kiszone warzywa są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto wykorzystywany w innych regionach świata. Jednakże kiszonki popularne są nie tylko w całej Europie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Kwaszonki znane są nam od tysięcy lat Historycy potwierdzili, że metoda zabezpieczenia pokarmów […]

Kurs gotowania – od podstaw po zaawansowane techniki

Własnoręczne przygotowanie dań we własnym domu ma masę zalet. Najważniejszą z nich jest bezsprzecznie redukcja wydatków – spożywanie potraw w domu jest na ogół znacznie tańsze niż codzienne korzystanie z usług restauracji. Równie istotna jest także duma będąca następstwem przygotowania posiłku osobiście – zwłaszcza, gdy częstujemy nim domowników lub gości. Nie sposób nie napomknąć również […]

Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej lub jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kwaszone warzywa są tak samo pyszne, co zdrowe. Ogórki kwaszone – z czosnkiem, koprem albo z innymi przyprawami Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. […]

Poznaj ofertę zamienników kapsułek do ekspresu Nespresso?

Kapsułki do Nespresso są jednymi z najdłużej dostępnych w sprzedaży. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu stopniowo zdobywały kolejnych miłośników. Aktualnie jest to marka znana na całym świecie, a ekspresy z tym systemem wykonuje wiele popularnych firm. Czy są w sprzedaży zamienniki kapsułek Nespresso? Postanawiając o […]

Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonek. W ostatnich latach jednak raz za razem wymienia się również ogromne własności zdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością eko. Sok z kapusty kiszonej – […]

Kurs gotowania dla dzieci – proste zadania dla małych kucharzy

Dzieci lubią asystować nam w gotowaniu – ozdabiać ciasta czy wybierać i podawać składniki. Chcesz rozwinąć zapał kulinarny Twojej pociechy? Zapisz je na warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, czego dotyczą takie lekcje. Kurs gotowania dla dzieci – dlaczego warto wysłać na niego dziecko? Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla maluchów w […]

Warsztaty kulinarne – dla początkujących i zaawansowanych

Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to ciekawa droga do zdobycia przydatnych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, przyswojenie sobie właściwych praktyk produkcyjnych oraz tajników różnych przepisów. Do kogo adresowana jest oferta? Czy warto skorzystać z warsztatów kulinarnych? Warsztat kulinarny – nie tylko dla amatorów Wprawy w gotowaniu nie zyskuje się szybko – mistrz kulinarny przeznacza wiele lat […]