Obwarzanki, ciastka i pieczywo z Piekarni Pochopień

Świeżość i tradycyjny smak z Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji […]
Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znów wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, dotychczas mniej popularne owoce i warzywa. Mówiąc o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kefir, kwas chlebowy albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są warte […]
Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Kiszone warzywa są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto wykorzystywany w innych regionach świata. Jednakże kiszonki popularne są nie tylko w całej Europie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Kwaszonki znane są nam od tysięcy lat Historycy potwierdzili, że metoda zabezpieczenia pokarmów […]
Kurs gotowania – od podstaw po zaawansowane techniki

Własnoręczne przygotowanie dań we własnym domu ma masę zalet. Najważniejszą z nich jest bezsprzecznie redukcja wydatków – spożywanie potraw w domu jest na ogół znacznie tańsze niż codzienne korzystanie z usług restauracji. Równie istotna jest także duma będąca następstwem przygotowania posiłku osobiście – zwłaszcza, gdy częstujemy nim domowników lub gości. Nie sposób nie napomknąć również […]
Iced coffee a ice coffee – czym się od siebie różnią i jak je przyrządzić?

W upalne dni nie ma nic lepszego niż kawa na zimno, czyli ice coffee lub iced coffee. Oba określenia bywają używane zamiennie, jednak istnieją między nimi pewne różnice. Dowiedz się, jak zrobić ice coffee i iced coffee w domu – obie wersje kawy na zimno są bardzo proste do przyrządzenia i doskonale smakują w gorący […]
Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej lub jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kwaszone warzywa są tak samo pyszne, co zdrowe. Ogórki kwaszone – z czosnkiem, koprem albo z innymi przyprawami Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. […]
Poznaj ofertę zamienników kapsułek do ekspresu Nespresso?

Kapsułki do Nespresso są jednymi z najdłużej dostępnych w sprzedaży. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu stopniowo zdobywały kolejnych miłośników. Aktualnie jest to marka znana na całym świecie, a ekspresy z tym systemem wykonuje wiele popularnych firm. Czy są w sprzedaży zamienniki kapsułek Nespresso? Postanawiając o […]
Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonek. W ostatnich latach jednak raz za razem wymienia się również ogromne własności zdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością eko. Sok z kapusty kiszonej – […]
Kurs gotowania dla dzieci – proste zadania dla małych kucharzy

Dzieci lubią asystować nam w gotowaniu – ozdabiać ciasta czy wybierać i podawać składniki. Chcesz rozwinąć zapał kulinarny Twojej pociechy? Zapisz je na warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, czego dotyczą takie lekcje. Kurs gotowania dla dzieci – dlaczego warto wysłać na niego dziecko? Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla maluchów w […]
Warsztaty kulinarne – dla początkujących i zaawansowanych

Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to ciekawa droga do zdobycia przydatnych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, przyswojenie sobie właściwych praktyk produkcyjnych oraz tajników różnych przepisów. Do kogo adresowana jest oferta? Czy warto skorzystać z warsztatów kulinarnych? Warsztat kulinarny – nie tylko dla amatorów Wprawy w gotowaniu nie zyskuje się szybko – mistrz kulinarny przeznacza wiele lat […]