Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

Chcesz zamówić ogórki kiszone w worku? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej lub jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kwaszone warzywa są tak samo pyszne, co zdrowe.

Ogórki kwaszone – z czosnkiem, koprem albo z innymi przyprawami

Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest nadzwyczaj proste. Używa się do tego dużych glinianych garnków bądź drewnianych beczek, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką, a następnie zostawia się pojemnik na nie mniej niż 14 dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po kilku dniach – ogórki tego typu to tzw. ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jakkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można podkręcić także różnymi dodatkami, między innymi cząstkami ostrej papryki, gorczycą lub liśćmi laurowymi. Naturalnie nie każdy ma czas ani dużo miejsca w kuchni, aby na własną rękę przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada też piwnicę bądź spiżarnię, w której może przetrzymywać żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że trzeba odmówić sobie spożywania ogórków kiszonych – zawsze możemy dostać je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach albo w woreczkach foliowych, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy znajdują się w kwaszonych ogórkach?

Od wieków znane jest przekonanie, że warzywa poddane fermentacji korzystnie oddziałują na nasz organizm. I nie jest to błędem, bo wespół z kwaszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które dobrze wpływają na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, usprawniając w konsekwencji trawienie. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (dostarczają około 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, jak również mnóstwo minerałów koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, żelazo, wapń, mangan i sód. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile nie odpychają kwaskowate smaki, nie trzeba wylewać go po spożyciu kiszonek. Lepiej go wypić albo użyć do zupy ogórkowej, ponieważ w czasie kwaszenia mikroelementy przechodzą częściowo do zalewy. Warto jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]