Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonek. W ostatnich latach jednak raz za razem wymienia się również ogromne własności zdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością eko.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinno się go regularnie pić
Chyba każdy z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same kisiły kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaskowaty, jednak nadzwyczaj zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to świetne źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także rozmaite minerały, jak magnez, sód oraz żelazo. Wiele osób ma trudności z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, jednak warto spożywać go systematycznie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na pracę żołądka, dzięki czemu może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej poleca się także osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego produktu nie należy nadużywać – wystarczy spożycie maksymalnie 250 ml soku na dzień.
Sok z kiszonego buraka – wyostrza koncentrację i zapobiega zaparciom
Sok z kiszonego buraka jest innym lubianym sokiem, którego używamy od wieków w kuchni i który konsumujemy również jako przekąskę. W jego składzie znajduje się sporo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność: obniża poziom cholesterolu, zapobiega zatwardzeniom, a jednocześnie podnosi koncentrację. Choć buraki cechują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednakże jego spożycia przez osoby cierpiące na choroby nerek albo reumatyzm, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeśli nie masz możliwości, by przyrządzać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym markecie albo zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, iż tego typu soki należy przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]