Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Chcesz zamówić sól kłodawską niejodowaną? Koniecznie odwiedź tę stronę.

Sól to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego warto ich używać do przygotowywania żywności?

Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie wzbogaca smak posiłków. Choć nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie dawki (do 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę wartościowych pierwiastków i minerałów, między innymi magnez, selen czy wapń, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – używana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – posiada 97% NaCl i stanowi doskonały do domowych kiszonek. Jest m.in. kopalnią wapnia, magnezu czy cynku, a więc składników potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie zatraca swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]