
Chcesz zamówić sok z kiszonych buraków? Koniecznie odwiedź tę stronę.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znów wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, dotychczas mniej popularne owoce i warzywa. Mówiąc o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kefir, kwas chlebowy albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają łatwo i szybko wprowadzić do naszego ciała witaminy niezbędne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający masę substancji mających pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Kluczowym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kiszonek to również kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu należy pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na domiar tego liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają radzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Działają one również osłonowo w czasie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]